De Udense Musical is uniek in de gemeente Uden. Het streven is om elke vier jaar een musical op de planken te brengen die speciaal voor de gelegenheid geschreven is. Vrijwel alle medewerkers komen uit Uden of de directe omgeving. Mede hierdoor is het draagvlak en het enthousiasme groot. Per editie zijn er gemiddeld tien voorstellingen die stuk voor stuk volle zalen trekken. Ook de recensies zijn steeds lovend. De Udense Musical is al meer dan 15 jaar een begrip in Uden en daar zijn we trots op!

Waar een Prilleke is … (2001)

Over kermis, koek en krisis

En een liefde die niet kon

 

‘Waar een Prilleke is …’ gaat over honderd jaar Udense geschiedenis tussen 1919 en 2019. Centrale ontmoetingsplek is het Prilleke, de bekende lindeboom op de Markt. Daar ontdekt een jonge Toon de liefde van zijn leven: Sophie. Er is alleen één probleem: hij is een gewone jongen uit Uden en zij komt van een rijke familie uit Veghel.

Vervolgens ontrolt zich het verhaal dat het publiek meeneemt langs kermis en koekfabriek De Slinger, oorlog en bevrijding, onbekende landen en zeer bekende dorpelingen. Onder andere het duo Door en Miet stal de harten van het publiek!

 

 

In de ban van de ringen (2004)

 

Het is gelukt! De lobby in Athene was bijzonder intensief, zeer geheim en uiterst succesvol.  Uden mag de Olympische Spelen organiseren. Een kordaat comité stort zich vol overgave op zijn belangrijke taak, maar er zijn ook tegenstanders: een actiegroep dreigt de Spelen in het honderd te laten lopen!

De Udense zevenkampster Mireille is medaillekandidaat. Haar vriend Sven, een ambitieuze journalist, komt een dopinggeval op het spoor. Er moet veel geoefend en getraind worden. Natuurlijk is er een hoofdsponsor: de Gympengigant en zonder hem en de scheidsrechters en lijnentrekkers zouden de Udense Spelen een stuk saaier zijn geweest! Kortom: heel Uden was In de ban van de ringen.

 

 

Piek!  (2008)

Pias tussen pijen en piepers.

 

Alsof hij uit de lucht was komen vallen, wandelde in april 2008 een bekende onbekende door de straten van Uden. De grootste grappenmaker van het Land van Ravenstein, de vrolijke flierefluiter Naat Piek! Wat hij kwam doen werd duidelijk toen er tussen de piepers van Kruif en in het museum voor religieuze kunst duistere zaken aan het licht kwamen! Ook de Kruisheren passeerden de revue en over de modeshow wordt nu nog steeds vol bewondering gesproken. Het zangstuk voor de pauze, Zwijgen, bezorgde menig theaterbezoeker kippenvel!

 

 

Mysteries rond de Maashorst (2011)

 

Het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Uden staat centraal in de vierde Udense Musical. Er waart een vreemd virus rond en dat zorgt voor geheugenproblemen. Via het mooie Little Chute, waar de Udenaar Lucky Lips woont, en camping De Pier, waar het bol staat van de kruiden, kwam het publiek in nachtclub Barouge terecht. Verleidelijke dames legden de heren in de watten en die konden dat wel waarderen! In het Pools café werd gedanst in prachtige klederdracht en natuurlijk werden alle geheugenproblemen opgelost en ook werden oude familiebanden hersteld.

 

 

Wij komen tezamen (2014)

 

In de vijfde Udense Musical is de roodharige familie Musch het stralende middelpunt. Alle broers en zussen komen tezamen voor een verrassende familiereünie. De rondborstige kokkin Winnie Wok toont haar kookkunsten en de kleurrijke tweeling Frederieke en Iris stelen het harten van velen, evenals de eeuwig fotograferende Japanners. Een prachtige ode aan Vluchtoord, het vluchtelingenkamp waar 100 jaar geleden veel Belgen werden opgevangen, was een van de hoogtepunten. En natuurlijk aardbeienkoning Jan. Markante momenten, zoals de Trap-In en markante plekken zoals ’t Stulpke, met achter de tap de enige echte Dick van Zutven, maakten ook deze editie weer onvergetelijk!

Uden in Noot (2018)

En toen was daar nummer zes met de ietwat donkere titel ‘Uden in Noot’. Het blijkt echter de letterlijke opmaat voor een vrolijk liedjesspektakel waarin weliswaar niet alles even gladjes verloopt maar Uden wel definitief op de kaart wordt gezet. Het Eurovisiesongfestival slaat immers zijn kampen op in theater Markant en daarmee voelen we ons voor even het centrum van de wereld. Er strijkt een bont gezelschap neer met alle gevolgen van dien. De beveiliging lijkt in eerste instantie in orde maar niets blijkt minder waar. Op zoek naar de dader van een mysterieuze vergiftiging slaat Inspecteur Mors flater na flater maar als vervolgens zijn praatzieke echtgenote een kwalijke rol blijkt te hebben gespeeld is er gelukkig de liefde die alles goed maakt. Dezelfde liefde die de winnares van de zangwedstrijd in de armen van de vrouwelijke assistent- rechercheur doet belanden. Tenslotte blijken de wijze kabouters van het kabouterpad alles de goede kant op te hebben geleid dankzij hun motto: ‘het is een wonder wat de liefde met je doet’.

181208-1880 UM Premiere.jpg